Alles voor de kijkcijfers
Na een zomer vol losse flodders en laffe proppenschietertjes, zijn de kijkcijferkanonnen opgepoetst voor het nieuwe televisieseizoen. De volgende mensen schieten met scherp en bepalen het landschap waar we de komende tijd doorheen zappen. Plus: deugt het kijkcijfersysteem eigenlijk nog wel?
#1. JOHN DE MOL (4)
We overwogen even hem te diskwalificeren voor de zingende tattooboer uit Hoorn, maar eerlijk is eerlijk: niemand in Hilversum kan tippen aan de mediamogul. Het Talpa-debacle is definitief begraven nu zijn gelijknamige formatfabriek op RTL4 regeert met The voice of Holland (piek: 3,7 miljoen kijkers) en – kuddo’s voor zuslief – Ik hou van Holland (3 miljoen). Terwijl beide ook buiten de landsgrenzen de kas spekken, legde hij dit voorjaar met maatje Molman (zie #11) bovendien 1,25 miljard euro op tafel voor de koop van SBS Nederland. Met een derde van de aandelen lijkt de weg vrij voor een reorganisatie van SBS6, zeker nu programmadirectrice Tina Nijkamp (vorige editie nog op zilver) eind juli haar tentje verwijderde van de dramatisch presterende campingzender. Meneer moet wel zijn belang van 26 procent in RTL verkopen, zo vindt de mededingingsautoriteit, omdat dark lord Moldevort anders net iets te machtig wordt.
#2. ERLAND GALJAARD (3)
De programmadirecteur klimt een podiumtreetje omdat hij RTL4 naar een absoluut topjaar leidde. Het marktaandeel van 18,4 procent in de eigen doelgroep van 20 tot 49 jaar was het best sinds 2003 en met TVOH (3x), IHVH, All you need is love en Ushi & Loesie eindigde de familiezender 6 keer in de top 10 best bekeken programma’s van 2010 (sportevenementen niet meegerekend). Dat de opmars stoïcijns wordt doorgezet bleek toen RTL4 onlangs de beste augustusmaand noteerde in 16 jaar. GTST trekt 1,5 miljoen kijkers, Holland’s got talent hikt tegen de 2 miljoen, John ‘blauwhelm’ Williams doet het met klussende mannen en ruziënde buren en zelfs Gordon lijkt te hebben meegesnoept van Galjaards toverformule.
#3. MARJA VAN BIJSTERVELDT (nieuw)
Zendercoördinatoren, omroepbobo’s, presentatoren; allemaal liggen ze wakker van het witte wief dat met haar bezuinigingsbijl ronddoolt bij de publieken. Als cultuurminister moet de christendemocrate 200 miljoen snoeien in het mediabudget en dus moet het aantal staatsomroepen worden teruggebracht naar maximaal acht. Op alle flanken wordt al voorzichtig gefusie-flirt, maar gedwongen versmeltingen houdt mevrouw nog even achter de hand.
#4. BAS DE VOS (nieuw)
Hij is slechts boodschapper, maar zelfs John De Mol kent het gevoel om met natte oksels te wachten tot De Vos ’s ochtends achter zijn computer kruipt. In een parochie waar alles draait om de kijkcijfers schotelt de hogepriester van Stichting KijkOnderzoek dagelijks het goddelijke vonnis voor. Hij leidt met zijn zwartomrande bril niet alleen de dans om de heilige getalletjes, maar heeft als eindverantwoordelijke ook de macht strategische onderzoeksaanpassingen te doen.
#5. MATTHIAS SCHOLTEN (nieuw)
Ooit aten aandachtshoeren in zijn Over de Roooie zelfs bami uit elkaars onderbroek, maar de pooier van de pulp verloor zijn wilde krullen en klom op tot de RTL-directiekamer. Goed, de vloot dankt het succes – met vlaggenschip 4 voorop – mede aan de operationele winst die onder CEO Bert Habets in de eerste helft van 2011 verdubbelde tot 50 miljoen euro, maar contentdirecteur Scholten heeft in het programmeringspapje de dikste vinger.
#6. PAUL POLMAN (nieuw)
Hij had er 64.319.031 flessen Robijnwasverzachter van kunnen kopen, 124.753.020 zakken Bertollisaus of doe eens gek: 191.630.928 blikjes Unoxsoepballetjes. Maar het Unileveropperhoofd stuurt liever anderen naar de supermarkt en pompte in 2010 dus een slordige 186 miljoen euro in tv-reclames. De Tukker met het uitpuilende merkenportfolio werd zo wederom de baas van het boodschappenblok en je kunt er donder op zeggen dat hij ook dit seizoen de plaspauzes domineert. En dus de keuzes van de mannen achter de knoppen.
#7. MARCEL PEEK (5)
Leuk die wederopstanding van RTL, maar het is de netcoördinator van Nederland 1 die aan de touwtjes trekt bij ‘s lands best bekeken zender. De schaakmeester hoefde er afgelopen jaar bovendien nauwelijks voor te schuiven. Boer zoekt vrouw, De reünie en het Achtuurjournaal op hun oude plekkie, ruimte maken voor het WK voetbal en de Olympische Winterspelen, nog even Op zoek naar Mary Poppins, en voilà: een marktaandeel van 23,5 procent en de 34(!) best bekeken programma’s van 2010 allemaal op het eerste net.
#8. LINDA DE MOL (9)
Een blad, film, dramaserie of spelshow. Het lijkt nauwelijks uit te maken wát ze doet, mevrouw De Mol beukt zich vanzelf een weg omhoog in het kussengevecht op het Gooische matras. Dat Ik hou van Holland vanaf dit weekend dus weer een miljoenenpubliek aanboort moge duidelijke zijn. Maar of het tweede seizoen van Iedereen is gek op Jack – dat dit jaar instortte van 2,1 tot 1,1 miljoen kijkers – de weg terug vindt lijkt ons sterk. Wat wil je ook van een komedie zonder humor.
#9. BERGEN MEREY (nieuw)
De Procter & Gamble-baas (Always! Pampers! Gillette!) ziet Unilever een iets voller boodschappenkarretje naar het mediapark slepen, maar ook met 166 miljoen aan tv-reclamebudget geldt het adagium: wie betaalt, bepaalt. Waar de concurrent de buikriem bovendien met 7 ton aansnoerde, groeide zijn advertentiepotje gedurfd met 8 procent.
#10. REMKO VAN WESTERLOO (nieuw)
Met zijn legertje Haagse Tokkies (Oh oh Cherso) en bekvechtende bimbo’s (Echte meisjes in de jungle) loodste RTL5’s programmadirecteur het voormalige zorgenkindje moeiteloos langs concurrenten als Nederland 3 en Veronica. Het concept van de Chersonissos-gangers werd zelfs slim doorverkocht aan België maar de voorzichtige 648.000 kijkers voor de eerste aflevering X Cherso – het voorvocht van het derde Nederlandse seizoen – lijkt de voorbode van aanstaande aso-moeheid.