Idols in een Jomandajasje

Zondag is de finale van Op zoek naar het Zesde Zintuig. Het zoveelste KRO-programma over paranormaliteit trekt elke week meer kijkers. En meer kritiek. “Mensen worden gewoon belazerd met hun eigen belastingcenten.”

“Er is een vrouw hier,” concludeert Helga zelfverzekerd vanachter haar geblindeerde skibril. Haar handen betasten het herenhorloge en de vergeelde babyfoto. De presentatrice corrigeert. Helaas, het gaat om een man. “Het klinkt misschien lullig, maar homoseksueel?,” probeert Helga weer. “Ik twijfel tussen Albert Verlinde en Robert Jensen.” De man voor haar trekt zwijgend zijn wenkbrauwen op. Verbaasd grijnst John de Wolf de camera in.

Welkom bij Op zoek naar het Zesde Zintuig. Het KRO-programma waarin helderzienden, mediums en ander paranormaal begaafden elke aflevering hun vermeende bovennatuurlijke zintuig loslaten op een serie testen. Geblinddoekt BN’ers raden, verjaarde moordzaken oplossen op locatie, in contact komen met een overleden keeshond; en dat alles onder het toeziend oog van drie objectieve waarnemers. Een jury beoordeelt elke aflevering de prestaties en stuurt één kandidaat naar huis. Tien personen begonnen aan de zoektocht, zondag staan de laatste drie in de finaleaflevering. De climax van een omstreden serie.

“Het is amusement, maar met een dik wetenschappelijk sausje erover,” taxeert Hans Dooremalen, wetenschapsfilosoof aan de Universiteit van Tilburg. “Er wordt voortdurend de suggestie gewekt dat het om wetenschap gaat. Ze spreken over tests en benadrukken de aanwezigheid van kritische waarnemers. Ze doen alsof ze iets bewijzen, maar alle regels van de wetenschap worden overtreden.”

Onzin, vindt Hannie Reijn, eindredactrice van het programma. “Wij pretenderen geen wetenschap te bedrijven, het is puur amusement. Maar een spel heeft ook spelregels. De tests zijn objectief en de waarnemers tonen de kijkers dat ze niet bedonderd worden.”

Illusionist Joe Pequerrucho is een van die waarnemers. Pequerrucho: “Als je het wetenschappelijk had benaderd, had je een strenge studiotest moeten opzetten. Maar dat is geen leuke tv. Ik controleer de locatie en grijp soms in, maar ik ga de boel niet helemaal neerhalen en kandidaten doorzagen over de kleinste details. Daar zou niemand naar kijken.”

LEES VERDER...